menu
Word Lid
LIJSTTREKKERS INTERVIEWS IN HET LAATSTE NIEUWS

Het Laatste Nieuws heeft een reeks interviews gepubliceerd met lokale lijsttrekkers. Voor Aartselaar was dat met voorzitter Rita Ceulemans. Er werden een aantal vragen gesteld waarop Rita een duidelijk antwoord wist te formuleren. Hierna volgt de integrale weergave van dit interview.


DE LIJSTTREKKER

Mijn naam is Rita Ceulemans, geboren in Hoboken, gepensioneerd na een loopbaan van 45 jaar als zelfstandige thuisverpleegster. Ik hou van sociale contacten, lezen om te weten en tuinieren.

1 GESLAAGDE PROJECTEN

Het nieuwe zwembad DOK 3, is een aanwinst voor Aartselaar. Het zwembad is van prima kwaliteit. Een bijzonder pluspunt is de infrastructuur voor minder validen, voor rolstoelgebruikers. De lockers werken niet meer met munten maar met een code. Sommige tarieven liggen wel te hoog in verhouding tot de tijd dat men kan zwemmen. De maximum toegestane tijd van 1u45 is te kort, zeker als je met kleine kindjes bent. Als je die overschrijdt betaal je een extra beurt. Er is geen mogelijkheid om als bezoeker de zwemmers te zien. Ook ontbreekt een glijbaan en springplank. Gsm ontvangst?

De uitbreiding van de Kleuterschool Buerstede geeft plaats aan meer kleuters en is aangenaam ingericht.

De heraanleg van sommige straten is een verbetering, behalve wanneer er daardoor parkeerplaatsen moeten opgeofferd worden. Groene infrastructuur, maar niet ten koste van parkeerplaatsen.

Opstart Streekvereniging Zuidrand. Samen met de andere Zuidrandgemeenten zet deze streekvereniging zich niet alleen in voor toerisme maar is ook heel actief rond cultuur, erfgoed, natuur en landbouw.

2 WAT KON BETER

Expresweg N177- Eikenstraat Rumst: Het feit dat de Expresweg vroeger maar voor een derde werd aangelegd had ernstige gevolgen voor de bewoners van de Pierstraat in Aartselaar. Het oorspronkelijke opzet om de E19 te verbinden met de N171 en het daarachterliggend industrieterrein in Niel werd niet verwezenlijkt door actie van de bewoners van de Kleine Landeigendom die zich verzetten tegen de aanleg van deze noodzakelijke verbinding. Gevolg was en is een sluipweg in de Pierstraat met klokvaste files tijdens de spitsuren en daarbuiten. Alhoewel de gemeente Aartselaar niet rechtstreeks in het tracé betrokken is heeft ze al die tijd de andere kant op gekeken en het ongenoegen van haar bewoners niet ter harte genomen. Op regelmatige tijdstippen was er wel een procedurale persoonlijke inspraak.

De gemeente had voor inspraak in dit aanslepend dossier moeten ijveren teneinde haar eigen burgers bij te staan in deze ontoelaatbare situatie.

De staat van sommige straten ( vb. onze hoofdstraat de Kapellestraat ) is gewoon beschamend, daar waar andere straten die bijlange niet zo slecht waren ( lees Kleistraat ) reeds lang zijn aangepakt. De voetpaden die in slechte staat zijn dwingen de voetgangers gebruik te maken van de rijweg. Daarom de voetpaden plaatselijk aanpakken en niet wachten tot de hele straat heraangelegd wordt.

Het verkeersbeleid wordt door de bewoners vaak als ondoordacht en er enkel op belust om de weggebruikers te beboeten ervaren. Vb.: het kruispunt Pierstraat/ Reetsesteenweg zorgt dagelijks voor gevaarlijke en irritante confrontaties.

Bezwaarschriften: De manier waarop door dit bestuur wordt omgegaan (lees simpelweg negeren) met bezwaarschriften bij openbare werken e.d. (zie project Buerstede, trage weg voorzien in verlengde Bekersveld e.d.)

Netheid van pleinen en straten laat veel te wensen over.

Recent rattenprobleem werd blijkbaar door de bevoegde ( onafhankelijke) schepen totaal geminimaliseerd.

Openbare werken: Eindeloos aanslepende werken zoals de Van Ertbornstraat zorgen voor te lang aanhoudende omleidingen, vaak door woongebieden zoals het centrum.

Snelheidscontroles: de huidige controles worden niet gesmaakt door het merendeel van de inwoners. Snelheidscamera's kunnen nuttig zijn maar mogen niet dienen voor het spijzen van de gemeentekas. Trajectcontroles, die weliswaar nog niet operationeel zijn, waarin dan nog een mobiele flitser wordt geplaatst!!

Parkeerplaatsen: er is een gebrek aan parkeerplaatsen in het centrum en ook dit wordt evenmin gesmaakt. De wekelijkse markt kan enkel floreren op de goodwill van de Carrefour en de beperkte plaatsen achter het Kapellehof (waar dan nog eens duchtig op het plaatsen van de parkeerschijf wordt gecontroleerd). Bij de heraanleg van Laar en Kapellestraat zullen tientallen parkeerplaatsen sneuvelen en dat doet vragen rijzen bij de lokale middenstand.

3 TOPPRIORITEIT

Vlaanderen en dus ook onze gemeente 'vergrijst en verzilvert'. Daarom is er de noodzaak van het verhogen van de levenskwaliteit van de senioren. Dit houdt een actief beleid in wat betreft GEZONDHEID, ZORG, VEILIGHEID, WONING en DEELNAME in de Aartselaarse GEMEENSCHAP. Wij ijveren ervoor dat er meer rekening wordt gehouden met de wensen van de senioren en hun inzet. De evolutie van residentiële zorg naar thuiszorg vereist een betere omkadering van de zorgbehoevende bewoners, zowel psychisch als fysisch.

4 DE KIESLIJST

De kieslijsten worden ingediend tussen 4 en 14 september. Tot die tijd werken wij verder aan onze kieslijst met gemotiveerde kandidaten. Onze ambitie is vier zetels. Vlaams Belang Aartselaar wil samenwerken met alle andere democratische partijen, die het belang van ALLE inwoners van onze gemeente willen vooropstellen

5 PROGRAMMA

Koop lokaal: Onder druk van hun label 'Fairetradegemeente', of in hun ijver dat label te krijgen, richten steden en gemeenten zich voor de catering van vergaderingen, recepties en feestelijkheden, de kantoren, de cafetaria of de gemeenteschool dikwijls uitsluitend op producten van de lokale ' Oxfamwereldwinkel'. Het Vlaams Belang geeft voorkeur aan onze eigen lokale handelaars en wil dan ook niet dat een 'keuze voor eerlijke handel' hen zou kunnen uitsluiten van deelname aan leveringen voor onze gemeente. De horecasector is zeer broos en is nog steeds gevoelig voor faling. Hij verdient dan ook extra aandacht, niet in het minst in het kader van ons lokaal middenstandsplan.

Groene ruimtes vrijwaren: Het Vlaams Belang streeft naar een absolute verkavelingsstop en wil de kostbare groene ruimten die er nog zijn maximaal vrijwaren. Vandaag bouwt de meerderheid N-Va/Groen in Aartselaar elke open plek dicht. Een schrijnend voorbeeld is het Beurstede-dossier. De wijkbewoners hebben tevergeefs 400 bezwaarschriften ingediend tegen het project dat een aantal appartementsblokken aanpalend aan hun residentiële wijk wil neerzetten. Onze afdeling steunt dat protest volledig. Bewoners moeten het recht hebben om te beslissen het karakter van hun wijk te behouden. Enkel zo kan het aangenaam wonen zijn in Aartselaar.

Aandacht voor erfgoed: Ons erfgoed geeft kleur, inhoud en identiteit aan onze dorpen, gemeenten en steden. Dat we ons erfgoed willen beschermen, hoeft geen obstakel te zijn om stedenbouwkundige vernieuwingsprojecten te realiseren. Heden en toekomst kunnen hand in hand gaan en het herstel van een historisch gebouw kan perfect gepaard gaan met een creatieve herbestemming. Dat kan gaan van het inrichten van cultuur- en tentoonstellingsruimten, het aanleggen van parkzones tot de integratie van horeca. Samen met onze Heemkundige Kring Aartselaar zetten we in op het verzamelen, bewaren en beheren van ons lokaal erfgoed en archief.

Voorzieningen voor de jeugd: Vlaams Belang wil dat onze jeugd ten volle kan deelnemen aan het publieke leven. Daarom bieden wij de jeugd graag multifunctionele ontmoetingsruimtes aan die een waaier aan activiteiten mogelijk maken en de traditionele jeugdbewegingen ondersteunen. De huidige infrastructuur moet uitgebreid worden zodat er vergaderingen en fuiven kunnen plaatsvinden en er repetitieruimtes zijn voor onder meer muziek- en toneelgroepen. Ook voor G-sporten moet er voldoende aandacht zijn.

Talent en initiatief ontvouwen: Voor een gezond sociaal weefsel is een rijk en gevarieerd cultuuraanbod noodzakelijk. Participatie in het culturele leven stimuleert de cohesie binnen de gemeenschap. De lokale overheid moet zich daar actief voor inzetten. Aankomend talent en kunstenaars wensen wij volledig te ondersteunen. Dat gebeurt door het ter beschikking stellen van tentoonstellingsruimtes, ateliers, cultuurzalen, enz.

6 STANDPUNTEN

DIFTAR
Uit de commentaren op sociale media is duidelijk dat de inwoners van onze gemeente dit systeem, dat ze ongewild door de strot werd geduwd, niet genegen zijn. De frequentie van de ophalingen is vooral voor de zomermaanden ontoereikend. Tweewekelijkse ophaling geeft onvermijdelijke geurhinder om nog maar te zwijgen van de ontelbare maden en insecten. Je zal maar met het diftarprobleem opgezadeld zitten in een appartement. Veelal wordt het afval eerst hermetisch verpakt in PLASTIC zakken voor het in de bakken wordt gedropt, wat niet de bedoeling kan zijn want niet milieuvriendelijk. DE VERVUILER BETAALT, maar ten koste van... Dit is duidelijk niet wat de mensen verwachten als dienstverlening van een goed bestuur. Een buurgemeente werkt nog steeds met zakken en verzorgt wekelijkse ophaling. Dit is volgens mij een betere keuze.

ISVAG
Het is inderdaad niet duidelijk welke uitkomst dit convenant uiteindelijk zal geven. Persoonlijk denk ik dat een bezwaar in dit geval niet veel zal betekenen. Recent is er blijkbaar een tendens dat wat je ook doet of onderneemt er altijd wel een of andere belangengroep opstaat om hiertegen te ageren. Dit met het spijtige gevolg dat met protesten steeds minder rekening wordt gehouden.

Het is, zoals vaak, een zaak die op bepaalde bestuursniveaus reeds lang beklonken is. Waarom neemt men anders zijn toevlucht tot een vaag convenant? Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat de meesten wel tegen zijn maar aan de andere kant geen valabele oplossing kunnen bieden. De huidige oplossing lijkt me meer het doorschuiven van de problematiek naar volgende legislaturen. Gezien de inplanting (Wilrijk) is de onderhandelingspositie van Aartselaar zeker niet van doorslaggevende aard.

VOORRANGSREGEL
Als je de situatie bekijkt en dan meer bepaald het gedrag van de fietsers op het kruispunt Kapellestraat-Leon Gillotstraat kan ik me niet van de indruk ontdoen dat vele zwakke weggebruikers dit enkel als een vrijgeleide zien om zonder te stoppen dit kruispunt te gebruiken. Ook vooral naar de schoolkinderen toe bvb geeft deze opstelling een volledig verkeerd beeld van hoe ze een kruispunt moeten naderen en oversteken. Doe maar ... je hebt toch voorrang. Bijkomend stelt de wegcode duidelijk dat je als bestuurder niet mag stoppen of stilstaan op een zebrapad. Ook stelt de wegcode dat een zebrapad ten allen tijde moet worden vrijgehouden. Mijns inziens vrij moeilijk hieraan te voldoen op ons berucht kruispunt. "

ONTVANG ONZE NIEUWSBRIEF